top of page
  • Cassandra Gavelin

Möt Alexandra, grundaren av Häxpunkten


För drygt två år sedan sågs 17 kvinnor i Ulriksdals lummiga trädgård. De var ditbjudna av Alexandra Nielsen Lundström, som länge sökt efter en spirituell gemenskap utan resultat och till slut tog saken i egna händer. Träffen blev lyckad, och två år senare är Häxpunkten en ideell förening och styrs av 4 kvinnor. Vilken utveckling!

Men vem är egentligen Alexandra, och hur hamnade hon här?


Det hörs inte när man möter henne, men hon är ursprungligen från Malmö. Hon växte upp i en tuff miljö med en stökig och bråkig vardag, och blev LVU-placerad redan som 12-åring. Det fanns inte mycket struktur i det livet, och hon sökte sig efter någon som kunde ge tröst och förståelse i en tid då hon kände sig väldigt ensam. Som tur var fanns det en sådan person i hennes närhet, nämligen hennes morbror.


Som en väldigt spirituellt öppen person var det naturligtvis han som introducerade henne till den andliga världen. Efter att ha sett Matrix tillsammans ställde han frågan som skulle visa sig vara livsomvändande för henne: “Hur vet du att vår värld är verklig, och inte en simulation?”.


En simpel fråga ledde till en existentiell kris av högsta rang för Alexandra. Hur ska man någonsin kunna vara helt säker? Det var ogreppbart. Detta ledde i sin tur till ett djupare intresse för andlighet. Hon beskriver det som att det finns en längtan efter att få utforska saker som kanske inte alltid har en grundlig eller logisk förklaring, just för att främja fantasin och kunna drömma sig bort när tankarna och känslorna får leda vägen.


Utövande av själslig hälsa har blivit en källa till styrka och inre lugn för Alexandra. Det har hjälpt henne hitta balans i sitt inre och hantera sin psykiska ohälsa på ett mer hälsosamt sätt. Som tonåring blev hon diagnostiserad med borderline och har genom andligheten fått verktyg att hantera alla dessa känslor och komma till insikt med att ingenting är svart eller vitt, det finns många nyanser däremellan. Att kunna finna samhörighet i historier, drömmar och upplevelser har främjat hennes mentala hälsa på många sätt. Hon planerar att fortsätta finna sig i en roll där hon får vara nyfiken och utforska delar av sig själv och världen som inte alltid har en rationell förklaring - vilket är syftet med Häxpunkten. 🖤


Alexandras tuffa uppväxt har definitivt format henne som person. Det har lärt henne att uppskatta de små glädjeämnena i livet, och gjort henne till en mycket empatisk individ. Hon dömer inte andra, och är så pass öppen som hon är just för att hon vet hur det känns att själv bli utsatt för motsatsen. Allt det tuffa hon fått gå igenom i livet har gett henne förmågan att fokusera på det fina istället.



Drömmar, mål och ambitioner

Alexandra drömmer stort och mycket, idéer finns det ingen brist på. Hon drömmer om att fördjupa sig i sitt andliga liv, och kanske hjälpa andra att hitta sin väg dit. Att utforska andra kreativa uttryck står också högt på listan. Den ultimata drömmen vore en butik i Gamla stan där hon kan visa upp och dela med sig av sina skapelser, kanske främst de egengjorda trollstavarna.


Hon har en sund inställning till detta med mål och drömmar, och vill inte lägga för mycket fokus på just slutmålet. Det är viktigt att må bra längs vägen, och inte knyta sin lycka till ett stort prestationsmoment. Att skapa sig en trygg och kärleksfull grund är även det viktigt; med kärlek, gemenskap och kanske en egen liten familj som kan få allt det hon själv inte fick som liten. En lugn och trygg bas helt enkelt.


Spirituella händelser och inriktningar


Alexandra beskriver sig själv som en relativt kritisk person, som gärna ifrågasätter saker hon inte förstår. Trots detta har hon ett öppet sinne och vill gärna bli motbevisad. Vissa saker har hon kommit till underfund med att hon helt enkelt aldrig kommer greppa eller förstå. En sån händelse var när hon fick kontakt med sin mormor vid en telefon-seans. Hon hade inte alls varit inställd på att få någon kontakt, men suttit och intensivt önskat att mormodern skulle dyka upp innan ceremonin ägde rum. Och det gjorde hon, med sin färgstarka personlighet och visa ord. Än idag vet Alexandra inte om det som hände var på riktigt eller inte, men känner samtidigt att det inte spelar så stor roll - det är vi som skapar vår verklighet, och där och då var det otroligt verkligt för henne.


Det finns mycket intressant att djupdyka i inom den spirituella världen, minst sagt. Just nu skulle Alexandra säga att hon fått upp ögonen mest för shadow work. Shadow work, eller skuggarbete som det heter på svenska, kan man kort beskriva som självterapi där man utforskar de tankar och känslor man inte alls vill identifiera sig med. Man jobbar med sina dolda delar och tränar bort negativa beteendemönster. Detta ska Alexandra börja hålla kvinnocirklar kring, och trots många år i terapi känner hon själv att det finns mycket olöst kvar som hon behöver ta tag i, där ordens kraft inte verkar vara nyckeln. Att istället få fokusera på att känna, omgiven av medsystrar som stöttar och bekräftar, känns som ett bra alternativ.


Bortom den spirituella världen


Alexandra är så mycket mer än bara en andlig själ. Kreativitet är något som ligger henne varmt om hjärtat; hon målar, gör trollstavar, och har nyligen återupptagit läsning. Det blir många nostalgiska böcker såsom Guldkompassen, Harry Potter och Twilight, något hon beskriver som ett litet guilty pleasure. Tatueringar är även det ett stort intresse och helst skulle hon vara täckt från topp till tå redan igår.


Intressena är många, och nästa grej att testa på är stickning. Schack är även det högt upp på listan just nu - hon finner det otroligt lockande att utmana sig själv strategiskt och intellektuellt, och hon kan komma på sig själv med att länga efter stimulansen schack tillför.


Alexandras råd till er


Om det finns en sak Alexandra fick dela med sig av till alla därute så är det vikten av att hitta sin egen väg. Det okända är läskigt, men det är viktigt att inte låta rädslan hindra en och ändå ta sig fram, med ett öppet sinne för nya upplevelser och lärdomar. Oavsett om du är uppvuxen med en specifik tro, med benhårda åsikter eller raka motsatsen så finns det fördelar med att vara villig att utmana sig själv. Hela grejen med livet är ju att ingen vet allt; vi vet inte vad som finns innan vi föds eller efter vi dör, vi kan bara gissa oss fram. Så att bära med sig en ödmjukhet inför att man absolut kan ha fel, men ändå gärna lyssnar på de som tror annorlunda än vad vi själva gör, är hennes absolut bästa råd.



491 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page